Welkom, welcome, bienvenue, bienvenido, Willkommen!

Op de website van Schoonderwoerd, Consultants in Travel.

In maart 2011 hebben wij voor Twentse wielerliefhebbers een wielerreis georganiseerd naar het fantastische eiland Mallorca. 

 

 

 

Fietsvakantie Mallorca 20-26 maart 2011

 

Begonnen in 2010 met een uitwisseling van fietservaringen door Ron Schoonderwoerd en Erik Lentfert werd het idee geopperd om zelf een fietsvakantie naar Mallorca te organiseren. Ron, consultant in travel en in het verleden ook groepsleider bij Rompelberg nam de gehele organisatie voor zijn rekening. Info werd verstuurd naar Trios en Ruiten Drie leden en uiteindelijk mochten we 12 deelnemers, waaronder 3 Trios leden en 9 R3 leden, op 5 maart bij Ron thuis begroeten voor de kennismaking en briefing. Om 03.15 uur op zondag 20 maart verzamelen op het vliegveld in Munster.

Aangekomen in Hotel Sant Jordi vlakbij Can Pastilla en Platja de Palma konden we snel inboeken, nog deelnemen aan het ontbijt en gezamenlijk lopend naar Rompelberg om onze fietsen op te halen.

Om 19.30 uur was er afgesproken voor het diner en aan 2 ronde tafels van 6 personen werd er flink gestapeld en een lekkere Rioja of pils soldaat gemaakt. Koffiedrinken aan de bar en met voor sommigen nog een pilsje achter de kiezen werd het mandje vroeg opgezocht om de achterstallige slaap proberen in te halen en uitgerust te zijn voor de volgende dag.

 

Maandag 21 maart: Na het ontbijt omkleden en om 10.00 uur verzamelen voor het vertrek. Erik mag dan wel goed klimmen en eerste boven komen, hier was hij het laatste, net als alle andere dagen. Vertrekkende langs de Boulevard gingen we richting Cap Blanc met vanuit El Arenal weer een beklimming naar de rotonde met de 4 dolfijnen. Deze weg is een uitvalsweg van El Arenal en rond 10 uur fietsen er honderden fietsers van alle nationaliteiten richting omhoog en een lang gekleurd fietslint van enkele kilometers lang. De eersten konden de laatsten ophalen om zodoende nog eens extra km’s te maken en is ook goed voor de teamgeest. Van daar uit verder de weg volgend en bij de Glas Hutte binnendoor naar Llucmajor. Binnendoor in Llucmajor naar een licht oplopende weg richting achterkant Randa. Op de grote weg richting Randa moesten we rechtsaf en bij de volgende splitsing zouden we op elkaar wachten. En toen naar boven rijden, een klim van 550m met een gemiddelde stijgingspercentage van 5,6%, en boven in het restaurant wachten. Een mooie klim met afwisselende stijgingspercentages en boven gekomen een prachtig uitzicht over Mallorca. In de afdaling richting Montuiri werd nog hard gekoerst en via Montuiri gezamenlijk richting Pina naar Algaida en via dezelfde weg als de zondag retour naar het hotel. De eerste tocht zat erop, 98km gereden met een totale stijging van 1118m en een maximum hoogte van 550m. met een tevreden en goed gevoel konden we bij La Terraza een welverdiend drankje gaan nuttigen en voor de liefhebbers een bordje spaghetti.

  

Dinsdag 22 maart: Om 10.00 uur weer vertrekken, werd dus iets later, om de Orient te gaan bedwingen. Via S’Aranjassa, Sant Jordi naar Casa Blanca en richting Sa Cabaneta, waar naar toe het weer vrij rijden was. Van daaruit via Santa Maria naar Bunyola en bij de eerste rotonde konden we ook weer vrij rijden naar Bunyola. Hier begon de klim met een stijgings percentage van 5.9% en als je boven bent een afdaling en dan naar het plaatsje Orient weer een klimmetje, met daar achter meteen weer een klim en daarna de afdaling naar Alaro. Vanuit Alaro naar Lloseta, met nog een klein klimmetje onderweg en van daaruit naar Binisalem, Biniali en richting Santa Eugenia, waar we een grotere weg weer naar Casa Blanca namen er enkelen de benen. Op een vals plat werd er flink aangetrokken en werd de groep uit elkaar getrokken. Er werd op deze weg de snelste tijd gemeten: 73km/hr. Vandaar weer gezamenlijk naar El Arenal terug en via La Terraza terug naar het hotel. Totaal 105km gefietst en 1355m geklommen met een hoogste punt van 558m.

 

 

Woensdag 23 maart: rustdag, velen namen op deze bewolkte en regenachtige dag de gelegenheid om Palma te bezoeken Woensdagavond na een goed diner nog even aan de bar en daarna op tijd naar bed, want morgen staat de koninginnenrit op het programma.

 

Donderdag 24 maart: De koninginnenrit zou ons leiden naar Valldemossa en via Deia naar Porte de Soller en de col de Soller weer terug: een rit met 3 cols. Bijna om 10.00 uur vertrokken we achterlangs de luchthaven naar Sa Cabaneta, waar het weer vrij rijden was. Vanuit Sa Cabaneta richting Bunyola maar bij de rotonde richting Palmanyola en verder naar ’s Esgleieta en van daaruit de klim naar Valldemossa. Een vals plat tot aan km paal 3 en dan de echte klim van 7 km met een stijgings percentage van een stukje 10% en daarna rond de 5-6%. Boven in Valldemossa op elkaar gewacht en verder naar Deia waar na een afdaling nog een klim te wachten stond en daarna een lange afdaling naar Port de Soller, waar de pauze was gepland. Op deze weg hadden we een schitterende uitzicht op de Middellandse zee en de wonderschone baaien. In Port de Soller loopt nog een tram met antiek houten rijtuigen en kwam minstens 3x langs tijdens onze pauze. Vanuit de haven naar de Col de Soller en voordat de klim echt begint heb je er al een aantal klim kilometers opzitten. Boven op de Col de Soller nog enkele groepsfoto’s gemaakt en de afdaling naar Bunyola ingezet en afdalen naar de rotonde en van daaruit dezelfde weg terug als de heenweg. Totale afstand 117km en 1709 hoogte meters.

 

 

Vrijdag 25 maart: Een dagje om na de lange en zware rit van gisteren lekker uit te rijden. Iets na 10.00 weer vertrokken en richting Llucmajor langs de snelweg. Van daaruit naar Porreres op de 7 heuvelenweg vrij rijden. Bij de rotonde wachten en gezamenlijk richting Campos om na enkele kilometers rechtsaf te slaan naar Mont Sion, een klimmetje van zo’n 2 km. Boven het klooster bekeken van buiten en binnen en daarna afdalend weer terug naar Campos en van daaruit naar Sa Rapita, waar er gepauzeerd werd. Langs de kustweg het binnenland weer in en bij de Glas Hutte binnen weggetjes naar Sa Torre waar de afdaling naar El Arenal ingezet werd. Voordat we in El Arenal kwamen linksaf langs de kust en nog even gestopt op een plaats met een prachtig uitzicht over de baai. Langs de boulevard weer terug via La Terraza naar het hotel. Totaal aantal km’s 93 en nog 746 hoogte meter bedwongen, met een maximale hoogte van 244m.

 

 

Zaterdag 26 maart: Vandaag de laatste dag en om 12.00 uur fietsen inleveren. Om 17.50 uur werden we met de bus opgehaald en konden we de terugreis aanvaarden. Die avond na een voorspoedige vlucht landen we weer om ca. 22.45 uur in Munster, namen we afscheid van elkaar en reden we terug naar huis. Een goed georganiseerde reis met een leuke groep en zeker voor herhaling vatbaar, Mallorca is toch een fietseiland bij uitstek.

 

Met dank aan Harrie Lentfert voor het schrijven van dit artikel.

 

 

Meer informatie over de organisatie van zo'n reis? Neem dan contact op met; Ron Schoonderwoerd, telefoon 074-2660253 / 06 5128 2354 of per email ron@schoonderwoerdconsultants.nl